Koronavirus a bolest v krku

bolest v krku

Koronavirus je velmi často spojován i s bolestí v krku. V počátcích v březnu 2020 byla dokonce bolest v krku jedním z indikativních příznaků. Dnes již víme, že bolest v krku patří k méně obvyklým příznakům koronaviru. To ovšem neznamená, že jí člověk s Covid-19 nemůže pociťovat. Proč je třeba i v souvislosti s koronavirem dávat pozor na bolest v krku?

Bolest v krku může doprovázet suchý kašel

Jedním z nejčastějších příznaků koronaviru je suchý kašel. Ten může být doprovázen i bolestí v krku. Společně mohou předznamenávat větší problém, kterým je zápal plic. Ten může vyžadovat i hospitalizaci postiženého v nemocnici. Suchý kašel a následně i bolest v krku patří mezi symptomy, na které bychom měli dávat velký pozor.

COVID-19 KORONAVIRUS TESTY – ESHOP

Bolest v krku při koronaviru

Bolest v krku považují mnozí odborníci za příznak lehkého průběhu koronaviru. Někteří dokonce prezentují, že v případě tohoto symptomu není třeba test na Covid-19 a pacienti pouze zůstávají v domácím léčení. To není dle našeho mínění správný přístup a je lépe se i v případě přetrvávajících bolestí v krku, které doprovázejí další příznaky koronavirového infektu nechat otestovat.

Co tedy dělat?

V případě, že máte podezření, že by bolest v krku mohla být znakem počínajícího virového onemocnění Covid-19, pak:

  • Volejte svého obvodního lékaře
  • Vyčkejte jeho rad a pokynů
  • Zůstaňte doma, popř. si nechtě udělat antigenní nebo PCR test na koronavirus

Bohužel je to tak, i bolest v krku může znamenat přítomnost Covidu-19 ve vašem těle, proto je třeba být opatrní. My však věříme, že tento symptom v naprosté většině případů značí lehký průběh, což znamená možné brzké uzdravení.