Jak dlouho trvá léčba koronaviru?

Jak dlouho trvá léčba koronaviru?

Léčba kvůli novému typu koronaviru může trvat pár dní i několik týdnů až měsíců. Jak dlouho koronavirus trvá, ovlivňuje hodně faktorů. Pokud chcete zjistit, jak dlouho se z nemoci SARS-CoV-2 budete vy nebo vaši blízcí léčit, v následujícím článku najdete všechny důležité informace.

Dobu trvání koronaviru ovlivňuje hlavně to, v jak moc závažné formě nemoc u pacienta probíhá. Trvání infekce novým typem koronaviru covid-19 je proto u každého člověka jiná.

Jak dlouho se budete s koronavirem léčit?

Abyste mohli odhadnout, jak dlouho se budete léčit, je potřeba vědět, že průběh trvání infekce koronavirem ovlivňují konkrétní faktory. Záleží nejen na celkové kondici daného pacienta, ale i na množství přeneseného viru (tedy celkové „náloži“, které byl pacient vystavený).

COVID-19 KORONAVIRUS TESTY – ESHOP

Domácí léčba s koronavirem trvá obvykle kratší dobu

Pokud jste byli před nákazou v dobré fyzické kondici (nepatříte do žádné z rizikových skupin), měla by vaše domácí léčba trvat v řádu dnů. Nejčastěji jde o 7–14 dní. Potíže se ztrátou čichu a jeho oslabením ale mohou přetrvávat i více týdnů.

V nemocnici se léčení z koronaviru může protáhnout

U těžších případů, které vyžadují hospitalizaci, může léčba v nemocnici trvat od několika týdnů (8 dní u hospitalizace 1. stupně, 13 dní u hospitalizace 2. stupně a 14 a více dní u hospitalizace 3. stupně). K tomu je potřeba počítat s časem na rekonvalescenci u těch nejtěžších případů, kdy léčebný proces může zabrat celé měsíce.

Rizikové faktory pro delší trvání koronaviru

K nejrizikovějším ukazatelům pro horší a delší průběh infekce patří:

  • věk nad 70 let,
  • chronické onemocnění (zejména vysoký krevní tlak, cukrovka, kardiovaskulární onemocnění, chronické respirační onemocnění a onemocnění, která negativně ovlivňují imunitní systém),
  • oslabený imunitní systém (pacienti s rakovinou nebo po transplantaci orgánů),
  • nadváha.