5 důvodů, proč se nebát koronaviru u dětí

5 důvodů, proč se nebát koronaviru u dětí

Mnozí rodiče mají obavu, že koronavirus u dětí je stejně nebezpečný jako u dospělých. Je pravdou, že tento virus se nevyhýbá nikomu, tedy ani dětem. Proto je určitá opatrnost na místě. Na druhou stranu lze po téměř roční zkušenosti s tímto virem napsat, že děti mají v naprosté většině velmi mírný průběh. Pojďme se tak podívat na 5 důvodů, proč se nebát koronaviru u dětí.

COVID-19 KORONAVIRUS TESTY – ESHOP

Koronavirus u dětí a mírné příznaky

Na prvním místě je uklidnění rodičů, koronavirus u dětí má u naprosté většiny ratolestí mírný průběh nebo se neprojevuje vůbec. Toto tvrzení je snadno doložitelné z mnoha grafů, které vydává české Ministerstvo zdravotnictví. Počty dětí ve věku od 0 do 19 let v ČR, které musely být s Covid-19 hospitalizovány je velmi nízký. Na konci roku 2020 se pohyboval okolo hranice 2% z celkového počtu lidí, kteří potřebovali nemocniční péči.

  • Mírné rozdíly jsou i mezi pohlavími – více bylo hospitalizovaných dívek než chlapců.

Odhalených dětí s koronavirem je velmi málo

Druhým důležitým faktem je počet odhalených případů koronaviru u dětí. Toto číslo samozřejmě kolísá, ale z celkového počtu nakažených se pohybujeme v rozmezí 2-3%. To je sice uklidňující, protože se zdá, že děti jsou virem Covid-19 nakaženy velmi málo. Na druhé straně mnoho lékařů i vědců poukazuje na mírný až bezpříznakový průběh nemoci u dětí, který je nebezpečný vůči jeho šíření. Tady platí jednoduché: „Jestliže u dětí nemá koronavirus žádné příznaky, tak to neznamená, že jej nešíří.“

Další důvody

Další důvody proč se nebát koronaviru u dětí uvedeme již jen bodově:

  • Zdravé děti jsou schopny překonat koronavirus bez větších komplikací
  • Rozpoznání – Základními příznaky, které ukazují na Covid-19 u dětí jsou kašel, horečka nebo ztráta čichu a chuti (britský model)
  • Po koronaviru je naprostá většina dětí vyléčena a nemá trvalé následky