6 způsobů, kterými se přenáší koronavirus

6 způsobů, kterými se přenáší koronavirus

Covid-19 patří mezi viry, které se šíří velmi rychle. Z dostupných zdrojů jsme zjistili, že koronavirus se může přenášet hned šesti způsoby. Největším problémem je možnost přenosu vzduchem, jde totiž o vir, který je takto snadno šiřitelný. Nejrizikovější je tak blízký kontakt s infikovanou osobou na vzdálenost kratší než 3 metry, přičemž čím delší je kontakt tím spíše dojde k přenosu. Pojďme se blíže podívat na 6 způsobů, kterými se přenáší koronavirus.

COVID-19 KORONAVIRUS TESTY – ESHOP

Způsoby přenosu koronaviru

Jak jsme předeslali výše, tak existuje hned 6 způsobů, kterými se přenáší koronavirus:

  1. vzdušný přenos při delším kontaktu s nakaženým
  2. kapénkově, tedy slinami, sekretem z nosu, kašláním atp.
  3. při běžné mluvě
  4. kontaktem s povrchem, na kterém se virus nachází
  5. při delším kontaktu s nakaženým jedincem na vzdálenost menší než 3 metry
  6. oční sliznicí, tedy teoreticky slzami atp.

Příklady přenosu

Velmi častým příkladem přenosu koronaviru je osobní jednání v uzavřené kanceláři bez ochrany úst. Nakažený jedinec při mluvě vydechuje a neznatelně „prská“, mimo to může i zakašlat. Díky kapénkám se virus dostane k dalším osobám v místnosti a ty mohou být nakaženy. Mimo to virus ulpívá na površích, kde umí určitou dobu přežít. I proto je třeba povrchy v dosahu infikovaného desinfikovat.

A jak bránit přenosu?

Přenosu koronaviru můžeme bránit nejen tím, že budeme zodpovědní a v případě i mírných příznaků se nebudeme vystavovat kontaktu s dalšími lidmi. Ale také dodržováním tzv. 3R, tedy roušky, ruce, rozestupy. Kladením důrazu na tato pravidla je možné ochránit nejen sebe, ale i mnoho blízkých a přátel.