5 tipů, jak poznat koronavirus

jak poznat koronavirus

Je složité hledat 5 tipů, jak poznat koronavirus. My jsme se o to pokusili, protože je pravdou, že čím dříve nemoc rozpoznáme, tím dříve je možné reagovat na případný těžší průběh nemoci. Největším problémem je to, že většina poznávacích znamení pro Covid-19 je příznakem mnoha jiných onemocnění.

Test je jistota

Koronavirus je možné rozpoznat díky PCR testům a antigenním testům. Ty nám dají jistotu, že jsme pozitivní nebo negativní. Zmiňujeme je hned jako první tip, jak poznat koronavirus, protože jsou jistotou i pro bezpříznakové jedince. Ti jinak Covid-19 nepoznají a byť sami problémy nemají, tak někdo z blízkých by mít mohl, poté co by na něj virus „přeskočil“.

COVID-19 KORONAVIRUS TESTY – ESHOP

Další 4 tipy, jak poznat koronavirus

Rozpoznat koronavirus od jiných nemocí nemusí být snadné, i proto bychom měli být obezřetní. Velmi často může být signálů více:

  • Horečka doprovázená suchým kašlem – kombinace dvou příznaků, která je velmi častá. Pokud máte horečku, která se vrací a suchý kašel, pak se vyplatí dojít si na jeden z tipů testů. Velmi pravděpodobně máte Covid-19.
  • Ztráta chuti a čichu – toto je velmi složité, především u čichu to lidé spojují s rýmou a plným nosem. Dle ztráty čichu a chuti se však Covid-19 dá rozpoznat snadno. Obzvláště, pokud jste byli v poslední době v kontaktu s nakaženým.
  • Zvláštní skvrny u dětí – u dětí je rozpoznání možné dle skvrn, které připomínají omrzliny, někdy se objevují drobné puchýřky. Vždy však doporučujeme kontrolní PCR nebo antigenní test.
  • Kombinace všech předchozích a velká únava – pokud se sejde některý z předchozích příznaků a velká únava, která je neobvyklá pro průběh chřipky u vás, pak je to jistě Covid-19.

Slovo k rozpoznání koronaviru na závěr

Rozpoznat koronavirus včas je velmi důležité a to především pro přibližně 20% lidí, kteří mají těžší průběh nemoci. Z těch je bohužel až 5% těch, u kterých může dojít až k celkovému selhání organismu. Nejen pro ty je důležité rozpoznat nemoc včas a případně vyhledat lékařskou pomoc. Platí čím dříve, tím lépe. Snad našich 5 tipů, jak poznat koronavirus pomůže zachránit lidské životy.