Bolesti hlavy – Není bolest jako bolest, aneb jak na bolení hlavy

Bolesti hlavy

Bolí Vás hlava a nevíte z čeho? Bolest hlavy nebude vždy stejná. V některých případech bolest nepředstavuje nic závažného, všem jsou případy, kdy by se neměla podceňovat. Rozlišuje se na několik typů. Pojďme se na ně podívat.

Typy bolesti hlavy

Existují čtyři různé typy a každá z nich má jiné projevy a příčiny. Určení typu bolesti je důležité, protože teprve potom se může s bolestí hlavy něco dělat.

  1. Tenzní bolest hlavy
  2. Migréna
  3. Klastrové bolesti hlavy
  4. Způsobené sinusitidou

Tenzní bolest hlavy

Tento typ bolesti je naprosto nejčastější. Tenzní bolestí trpí 8 až 10 lidí a je popisován jako tupá bolest a tlak v hlavě. Dá se také popsat jako obruč kolem hlavy či pocit tahání okolo hlavy. Tato bolet člověka spíše obtěžuje, než že by ho musela nějak zásadně omezovat v běžné činnosti. Při této bolesti dochází opravdu jen výjimečně nevolnosti, nebo dokonce ke zvracení. Většina případů se tedy projevuje bez těchto nevolností. Člověk trpící tenzní bolestí hlavy velice často trpí napětím a úzkostmi, které mohou samotnou bolest více přiživovat. Velice časté je při této bolesti souvislost se ztuhlými šíjovými svaly.  Pokud jsou šíjové svaly ztuhlé, bolest přes ně putuje právě do hlavy a to zapříčiní nepříjemnou bolest hlavy. Tenzní bolest hlavy také často spustí hlasité zvuky, stres, ostrá světla nebo také špatné držení těla. S bolestmi hlavy tohoto typu se vedle dostupných léků jako je například ibuprofen, používají také léky na uvolnění svalového napětí, psychoterapie, relaxační cvičení či antidepresiva.

Migréna

Pokud člověk dostane migrénu, začne pociťovat na jedné straně hlavy pulzující až tepající bolest. Migrénu může provázet pocit nevolnosti a také přecitlivění na světlo. Dále můžete pociťovat zhoršené vidění, klikaté čáry, nebo dokonce můžete vidět záblesky světla. Migrénou trpí až pětina osob. Často bývá migréna způsobena stresem, hladověním, hluky, ostrým světlem a dalšími faktory. U žen bývá také způsobena menstruací. Dalšími fakty může být změna počasí, tlaku, dieta, nadmírné konzumování alkoholu, pití kávy, nadmíra nikotinu a také z některého jídla, které obsahuje dráždivé látky. Velice často migrénu mají také lidé, kteří mají nedostatečný příjem hořčíku, nebo také málo tekutin v těle. K léčbě obyčejné migrény většinou stačí běžné dostupné léky proti bolesti, jako jsou například paracetamol či ibuprofen. Pokud se jedná o těžší migrénu, používají se takzvaná antimigrenika, jenž jsou pouze na lékařský předpis.

Klastrové bolesti hlavy

Tento typ bolesti hlavy se častěji projevuje hlavně u mužů a lokalizuje se kolem očí. Odtud poté přechází dolů po tváři, nebo ke spánku. Největší pravděpodobnou příčinou bývá postižení cév, kde se vytváří tlak na krční tepnu a vzniká podráždění nervů a bolest hlavy. Projevuje se jednostrannou, intenzivní a palčivou bolestí, která je často provázena nadměrným slzením nebo zarudnutím očí a ucpaným nosem. Léčba by měla být konzultována s odborným lékařem, nejlépe s neurologem.

Bolest hlavy způsobená sinusitidou

Nejčastěji se projevuje tupou, pulzující bolestí za čelem a v obličeji. Většinou se jedná o pocity plnosti okolo očí, čela, tváří a tlaku. Bolest se často zhorčuje, pokud se člověk naklání směrem dopředu. Způsobuje to zánět a ucpání nosních dutin a okolí kolem nosu, tváří, očí. Spustit sinusitidické bolesti hlavy může alergie, nachlazení či senná rýma.

Bolest hlavy z většiny případů neznamená nějaké vážné onemocnění. Pokud je ovšem bolest hlavy způsobena následkem zranění, pokud máte díky bolesti problémy se zrakem, jsou příznaky velmi silné až nesnesitelné, neváhejte a navštivte co nejdříve odborného lékaře nebo specialistu neurologa.