Astigmatismus, možná ho máte a ani o tom nevíte. Jak je to možné?

Astigmatismus

Astigmatismus je tzv. refrakční vadou. Co to znamená, jak se astigmatismus projevuje a jakým způsobem jej lze korigovat?

Co je astigmatismus

Cylindrická oční vada spadá do skupiny vad refrakčních. Tato vada způsobuje nepřesné zaostření světla na sítnici.

Při astigmatismu se nepřenáší obraz předmětu rovnoměrně na sítnici. Zjednodušeně bychom si tuto oční vadu mohli představit jako přenášení obrazu v bodech dvou, zatímco je žádoucí pouze jeden. Jedinec trpící touto vadou proto vidí rozostřeně.

Rozdělit jej můžeme na:

  • pravidelný
  • nepravidelný

 

Pravidelný astigmatismus se projevuje jako pravidelné zakřivení dvou na sebe kolmých meridiánů neboli rovin procházejících optickou osou. Tento typ je častější.

Dále rozeznáváme astigmatismus:

  • čočkový
  • sítnicový
  • rohovkový

 

Poslední typ, tedy astigmatismus rohovkový, je nejběžnější. Vyvolán je asymetrickým zakřivením rohovky. Zakřivená může být v jedné nebo v obou osách. Normálně tvarovaná rohovka je kulatá, ta asymetrická má naproti tomu podlouhlý tvar.

Základní typy astigmatismu:

  • hyperemetropický, u kterého jsou jeden či oba hlavní meridiány dalekozraké
  • smíšený čili jeden meridián je krátkozraký a druhý dalekozraký
  • myopický neboli jeden či oba meridiány jsou krátkozraké

 

Jak diagnostikovat astigmatismus

Astigmatismus často postižené osobě neumožňuje rozeznávat detaily. Paradoxně ovšem dotyčný o své oční vadě nemusí vědět. Pravidelné zakřivení rohovky se téměř nevyskytuje, lze tak říci, že astigmatismem v malé míře trpí většina lidí. Statistiky uvádějí, že je to až 60 %.

Tato oční vada je proto v drtivé případě vrozená. Svůj vliv zde má rovněž dědičnost, další příčiny vzniku této vady prozatím nejsou známy. Astigmatismus může navíc být doprovázen i krátkozrakostí a dalekozrakostí.

Samotní pacienti si kromě potíží se zrakem mohou stěžovat i na bolesti hlavy. Častým doprovodným jevem bývá rovněž únava. Ta se typicky projevuje zejména po činnostech, které vyžadují zaostření zraku, například při práci na PC nebo při četbě. Doprovodnými příznaky astigmatismu mohou být rovněž pálení očí nebo migrény.

Diagnostikovat astigmatismus a určit stupeň oční vady by vždy měl lékař na základě odborného očního vyšetření. Stěžejní jsou zejména cylindrické dioptrie, které definují velikost vady. Dále lékař provede určení tzv. úhlových stupňů osy.

K diagnostikování astigmatismu může dojít až v dospělosti. Souvislost to může mít například s úrazy nebo i s operací rohovky.

Jak lze astigmatismus kompenzovat

Jestliže pacient nemá potíže a astigmatismus je mu diagnostikován pouze v nízkém stupni, oční vada žádné řešení nevyžaduje.

Korigovat je zapotřebí rozsáhlejší projevy. Obvyklým řešením je předepsání brýlí. Rovněž je možné v případě, že si to dotyčný přeje, nahradit běžné brýle kontaktními čočkami. Obvykle pacient dostává torické kontaktní čočky.

Ty umí v jedné ose lomit světlo odlišně než ve druhé. Korigovat astigmatismus brýlemi nebo čočkami s plusovými nebo minusovými dioptriemi není dostatečné, neboť tato vada je principiálně odlišná.

V těžších případech bývá pacient indikován k nitrooční operaci. Dále může být osoba trpící astigmatismem podrobena laserovému zákroku. V zásadě tak lze operačně řešit tuto oční vadu dvěma způsoby: V prvním případě může pacient dostat umělou čočku. Při laserové umí lékaři zajistit změnu zakřivení oční rohovky. Prakticky dojde k jejímu vyhlazení, což umožní zpřesnění vidění.

Nošení brýlí nebo čoček vadu pouze kompenzuje, ale neřeší. Operace, ať již laserová nebo nitrooční chirurgie, je definitivním řešením, které vadu odstraňuje. Zákroky jsou v podmínkách moderní medicíny zcela bezpečné, s minimem rizik a rychlým průběhem hojení.