7 účinných tipů, jak zatočit s artrózou

artroza

Artróza je časté onemocnění kloubů, které je neprávem přisuzováno pouze seniorům. V posledních letech je již ale tato teorie vyvrácena, protože toto onemocnění čím dál častěji postihuje i mladší ročníky, především sportovce. To znamená, že roli nehraje jen věk, ale také i míra zátěže kloubů, nebo jiné zdravotní předpoklady.

 Co je to artróza?

Artróza patří mezi nejčastější kloubní onemocnění. Jedná se o bolestivé onemocnění kloubů, která omezuje jejich funkci. Co přesně artróza je? Je to postižení hladkého povrchu chrupavky, kterou je obalen kloub. Tento povrch je opotřebováván zvýšeným nebo jednostranným zatěžováním. Tím se postupně zdrsňuje a ztenčuje. Kosti o sebe třou, což způsobuje horší hybnost a bolest.

Artróza nebo také osteoartróza je tak jednoduše řečeno porucha kloubní chrupavky, změna kosti a přilehlých měkkých tkání. Její postiženo dokonce až 12 % lidí ve společnosti. Vyšší četnost má pak opravdu logicky s nastupujícím věkem. Proto se u senioru kolem 70 let věku jedná o až 50 %.

Co nazýváme chrupavkou?

Chrupavka je vlastně pojivová tkáň, která se skládá z chondrocytů, kolagenních a elastických vláken, také mezibuněčné hmoty. To vše pokrývá kloubní zakončení kostí. Chrupavka neustále pracuje a její struktura se tak pořád přepracovává tak, aby zajišťovala co nejlépe svou funkci. Ovšem ve chvíli, kdy jsou klouby zatěžovány více, než jsou regenerační schopnosti samotné chrupavky, dochází k jejímu broušení. Odolnost chrupavky pak rázně klesá od 40. roku věk.

Které klouby artróza postihuje

Nejčastěji tímto onemocněním trpí klouby kyčelní, kolenní a ramenní. Výjimkou není ani páteř či drobné klouby rukou.

Projevy artrózy

Artrotické změny začínají obvykle nespecifickou bolestí kloubů či pohybovou ztuhlostí. Častá je tzv. startovací bolest, která po rozhýbání zmizí. Bolesti typické pro tuto nemoc se vyskytují v kloubech při pohybu, po námaze a zatěžování kloubu. Projevují se také navečer a po celodenní námaze. Postupem času se artrotická bolest prohlubuje, projevem může být ztuhlost, otok a deformace kloubu, která vyústí až do kulhání.

Rizika spojená s artrózou

Existují některé více rizikové skupiny, které mohou artrózou trpět častěji? Ano. Na artrózu má vliv i životní stylzátěžové zaměstnání, sportovní výkony, ale i obezita. Rovněž tak dispozice zdravotní, jako je cukrovka, vliv hormonů, úrazy a podobně. Často je toto onemocnění spojováno s genetikou, metabolickou poruchou, kloubními záněty i zhoršenou činností ledvin. Velmi podstatná je výživa a nedostatek látek, které vyživují tkáň kloubního systému.

Jak artrózu léčit? 7 způsobů, jak na artrózu

  1. Léky a změna životního stylu – prvotním léčením je nasazení farmakologických léčiv, spolu s kombinací jiných metod. Těmi je myšlena redukce hmotnosti, přiměřená pohybová aktivita, snižování zátěže a další.
  2. Protizánětlivé prostředky – akutnější projevy bolesti kloubů se řeší protizánětlivými léky a mastmi, které účinně bojují s otokem a lokální bolestí.
  3. Termální lázně, bahenní a parafínové zábaly – ty slouží k příjemnému prohřátí a rovněž také prokrvení tkáně.
  4. Využití kompenzačních pomůcek, které kloubům uleví – ortézy, hole, berle atd.
  5. Nehybné klouby lze léčit operativně, možností je i náhrada umělým kloubem.
  6. Co takhle nějaké babské rady? Bolavá kolena podle nich uklidňuje obklad ze zelí, který se balí na kolena a nechává působit přes noc. Ráno po odstranění se místo ošetří měsíčkovou mastí.
  7. Příroda ale opravdu funguje – vyzkoušejte například kostival lékařský, výtažky z břízy, řapíku a vřesu.

Artróza je onemocnění, které je třeba nepodceňovat. Přecházení bolestí, uhýbání citlivému tlaku, mohou mít za následek zbytečnou zátěž jiných kloubů a rozsáhlé poškození celého pohybového aparátu.