Afty – léčba, příznaky a 8 důvodů pro návštěvu lékaře

afty

Afty jsou malé bolestivé puchýřky uvnitř ústní sliznice, které se objeví ze dne na den a dokážou nám pořádně znepříjemnit život. Jsou to jedny z nejčastějších zánětlivých onemocnění ústní sliznice a vznikají jako reakce na mechanické poškození, stres či oslabenou imunitu. S tímto onemocněním se setkala velká část populace – časté jsou i recidivující afty.

Příčiny vzniku

Příčiny vzniku jsou různé a nejednoznačné. Jednou z mnoha příčin může být dědičnost, ale stejně výrazně k jejich vzniku přispívá i venkovní prostředí. Afty vznikají i jako následek nedostatku vitaminů ze skupiny B, železa či přítomnosti mikroorganismů v ústech. Afty mohou doprovázet i virovou infekci, která oslabí imunitní systém a organismus tvorbou aftů bojuje proti infekci. Dalším spouštěčem může být mechanické poškození sliznice – kousání si líc, rovnátka nebo zubní protéza, Občas je jejich výskyt spojen i s nedostatečnou hygienou, podráždění může vyvolat i příliš tvrdý kartáček a drsné čištění zubů. Stres, úzkost, nedostatek spánku či špatná životospráva se také negativně podepisují na vašem zdraví a afty jsou jedním z následků. Některé ženy trpí afty během menstruace, což souvisí s hormonálními změnami v těle. Dobrou zprávou je, že afty nejsou nakažlivé.

Příznaky

Afty jsou malá zánětlivá ložiska, projevující se jako drobné puchýřky. Ty po chvíli prasknou a na jejich místě vzniknou bílé nebo nažloutlé vřídky. Afty se netvoří v celé dutině ústní, pouze na místech, která nejsou keratinizovány. To znamená, že afty se nenacházejí na tvrdém patře či dásni, ale vyskytují se nejčastěji v přední části dutiny ústní, v tzv. vestibulu úst, na hranách jazyka a jeho spodině. Afty bývají běžně malé (velikosti 2 až 8 mm v průměru) a většinou se nacházejí několik vedle sebe. Takové afty se hojí asi 1 -2 týdny. Afty se projevují ostrou bolestí především při jídle, pití či mluvení. Bolest se často zhoršuje po kontaktu s kyselou, slanou nebo pálivou potravinou.

Léčba

Diagnostiku si pacient umí udělat i sám, popřípadě mu afty diagnostikuje zubní lékař. Výskyt aftů může provázet i zvýšená únava či zvýšená teplota. Léčba aftů bývá náročná zejména na trpělivost, protože je nutné počkat, dokud afty spontánně zmizí.

V první řadě je důležité zjistit příčinu vzniku aftu, aby se zabránilo následné recidivě. Pokud se však nepodaří zjistit příčinu, je nutné eliminovat bolest a zánět. Kvůli vlhkému prostředí je léčba krémy a gely málo účinná, proto se doporučuje vyhýbat se slaným, kyselým a ostrým jídlům, pokud aft sám nezmizí.

Pokud je však bolest neúnosná, může si pacient koupit na trhu roztok s obsahem anestetických látek ulevujících od bolesti. Skvělý je například tea tree olej, který kromě úlevy od bolesti také dezinfikuje ústní dutinu. Dobré jsou i antiseptické ústní vody, které způsobí zmírnění bolesti jemným znecitlivěním.

Příznivě působí také různé bylinné výplachy. Vyzkoušet můžete šalvěj, řepík či heřmánek. Důležitá je i správná dentální hygiena, díky které z úst odstraňujeme nebezpečné mikroorganismy. Základem léčby je také posílení imunity. Pokud se chcete zbavit aftu, měli byste dodat svému tělu dostatek vitamínů a minerálů.

Nápomocné může být užívání doplňků výživy – přípravky na podporu imunity, vitamíny (především C, B6, B12)

Kdy navštívit lékaře?

– pokud je bolest příliš silná a brání vám v polykání jídla či pití

– pokud máte v ústní sliznici více než 4 afty

– pokud máte vysokou horečku

– pokud se aftu nezbavíte ani po 2 týdnech

– pokud se u vás objevují afty vícekrát do roka

– pokud afty krvácejí

– pokud se afty rozšíří i do hrdla

– pokud vám afty způsobují problémy s polykáním